Sammanfattning från Ordförande- och CI-konferensen
Den 18-19 november var vår Vice Ordförande Helena Nilsson och vår Chefsinstruktör Stefan Burström på den årliga Ordförande- och CI-konferensen i Karlsborg. Här följer en sammanfattning av några av de punkter som gicks igenom.
UPPDATERINGAR FÖRBUNDET (SFF)
SFF har idag en stark och trygg ekonomi med likviditet på ca 3 miljoner.
2018 kommer, då Frifalls-VM går i Australien, att bli ett lite dyrare tävlingsår. Budget för träning/tävling ligger vanligen på 1 miljon, men förväntas bli något högre för 2018.
Kansliet har idag 1,8 anställda (Petter 100%, Penny 80%). Kansliet kostar ca 1,2 milj/år.
Några av förändringarna som skett inom SFF’s styrelse är att Paula Zielinski och Uno Asker har avgått och att Daniel Ingered kommer att avgå vid riksstämman. Det finns alltså några platser som måste fyllas i styrelsen. Peo Humla ställer upp för omval som ordförande.
REKORDVECKA 2018
SFF planerar att arrangera en rekordvecka nästa år (v 34). Detta i syfte att skapa mål och mening för hoppare och att jobba tillsammans får att nå detta. Syftet är också att stärka relationen med såväl försvarsmakten som mellan klubbarna i Sverige. Det är inte bara stora svenska rekord som det ska fokuseras på, utan även klubbrekord i alla former för att inkludera så många som möjligt. Fantasin får avgöra vad man eventuellt vill vara med och satsa på. Det är inte beslutat var det ska hållas, men möjligen i Skövde. Dock är flygplanstypen fastställd, Hercules!
Förbundet hoppas att rekordveckan ska samla 400 hoppare för hoppning mån-fre med avslutande uppvisning på lördagen.
Det ska sättas upp en projektgrupp om fem personer för att planera och organisera det hela, med Petter Alfson-Thoor som projektledare. De räknar med att behöva ytterligare 15 personer som hjälper till under veckan. Är man intresserad av att vara med i organiserandet kan man ta kontakt med kansliet (info@sff.se)
UTHYRNINGSRIGGAR
SFF har fått 27 riggar från försvaret som ska kompletteras med räddningsutlösare. Några av riggarna ska användas av uppvisningsgruppen, medan resterande ska hyras ut till klubbar som har intresse för att kunna använda dessa som uthyrningsriggar.
HEMVÄRNET
SFF vill undersöka hur många inom fallskärmssporten som är aktiva i hemvärnet. Detta för att kunna styrka vår status som frivilligorganisation till försvarsmakten. Förbundet får ca 800 000 kronor per år för att vi är en frivilligorganisation.
NY MEDLEMSKATEGORI?
På riksstämman kommer SFF lägga fram en proposition om en ny medlemskategori, nämligen Tandempassagerare. Alltså att tandempassagerare ska bli medlemar i SFF. Detta för att andra förbund inom flygsportsförbund lägger till på liknande sätt (de som “provar-på” sporten) och när pengar fördelas inom flygsportsförbundet görs det ofta på medlemsbasis (storlek). Frågor som ställdes: Hur länge är man medlem? Vad får de för “rättigheter”? Viktigt med PUL! Hur mycket mer pengar kan det röra sig om? Mer information kring detta kommer på riksstämman.
MINSKAD HOPPNING 2017
Generellt rapporterade de flesta klubbar att man hoppat mindre i år. Den generella bilden var att det berott på sämre väder än tidigare år. Flera klubbar rapporterade att man infört tandem-fria helger, vilket uppskattats väldigt mycket av medlemmarna, speciellt i klubbar med begränsad liftkapacitet.
STATUS: NO-BLAME-CULTURE
Vi pratade också en del om hur No-Blame har införts och det konstaterades över lag att No Blame bör betraktas som ett förhållningssätt hur vi är mot varandra och hur vi intresserar oss för varandra för att skapa en informerad säkerhetskultur. För vissa kan No-Blame vara att man inte har några problem att öppet prata om saker som precis hänt, men med en ton som kan skrämma bort andra individer. Flera klubbar sa ödmjukt att man nog trott sig vara längre komna i denna process än man egentligen är, när nya klubbmedlemmar fått komma till tals kring hur dom upplever miljön.
KLUBBSÄKERHETSMÖTEN
Inför 2018 är tanken att införa klubbsäkerhetsmöten, vilket hos oss skulle innebära att vi avsätter några av stormötena till att återkoppla kring några av de incident och tillbudsrapporter som inträffat. Klubbsäkerhetsmötena är till för alla och inte bara instruktörer.
ÖKNING AV FRIFALLSINCIDENTER
De incidenter som vi gick igenom så syns en tydlig ökning av antalet incidenter i frifall. Vi flyger på ett annat sätt (vinkel) vilket medför nya risker som vi måste lära oss att hantera. Detta är något som vi kommer att ta upp under Safety Day 2018 och troligen under något av klubbsäkerhetsmötena.
FALLSKÄRMS-SM
SF kommer att hålla i SM 2018 (frifall+CP), 31 juli – 3 augusti.
SM i precision kommer att vara i Landskrona i samband med SM-veckan.
FKCG kommer att arrangera SM i Wingsuit och SM i 10-manna.
Planer för 2019/2020 diskuterades utan att något konkret bestämdes. Förslag som lades fram var att fler klubbar går ihop och organiserar tillsammans eftersom det krävs en del arbete.
KALENDER 2018
- 18-19 februari SM Indoor, Bodyflight
- 10 mars Riksstämman i Västerås
- 17 mars Safety day, SF
- 11-14 april EM Indoor, Voss
- 20-24 juni ÖFK 60 år
- 2-8 juli Precision SM-veckan Landskrona, SFK värdklubb
- 3-7 juli Canopy Piloting-VM i Polen
- 31 juli – 3 augusti SM frifall + CP i Gryttjom, SF
- 6-7 augusti SM i Wingsuit, FKCG
- 20-24 augusti Prel. Rekordvecka i Skövde
- 1-2 september 10-manna speed formation, FKCG
- 3-14 oktober Frifalls-VM i Australien
- 25-28 oktober WC Indoor, Bahrain
Comments are closed.